lördag 10 december 2011

Muraja

Förmodligen är det väldigt svårt att nämna en växt som skulle passa bättre att odla i våra rumsförhållanden än muraja - ”de japanska kejsarnas träd”.

Det mest förvånande med muraja är att den har en sådan kombination av egenskaper som tillfredställer helt olika människornas önskemål. Man kan bara låta sig förvånas att denna växt har fått alla dessa egenskaper. Den är både fin, lättskött och har en otrolig doft av blommor. Och det är ingen vanlig doft...

Murajas läkande egenskaper har varit kända av människor sedan lång tid tillbaka, ändå från antika Egyptens dynastier. För dåtidens makthavare har tjänarna förberett en läkande dryck av murajas blad, frukter och blommor. Den kallades för ”livets elixir”.

Japaner har bekantat sig med muraja för cirka 450 år sedan. De har hämtat miniatyrträd till sin kejsare från Himalaya, trots att det inte alls har varit enkelt, och ställt dessa i hans sovrum. Man trodde att om kejsaren andas in murajas blomdoft kommer både han och hans barn att bli smartare och friskare. Man kan misstro denna åsikt men faktum är att japanerna är kända för sitt långa livslängd och man kan inte påstå att de är osmarta heller...

Muraja (Murraya exotica) har fått sitt namn efter en av de mest kända botaniker under 1700-talet D. Murray. Denna lilla träd, som även hemma i Himalaya inte överstiger 3 meters höjd, tillhör till Rutfamiljen. Den är ”kusinen” till alla citrusväxter.

Det är en bergväxt, därför tycker den om frisk fuktig luft och gillar inte överflödig fukt och hetta. Föredrar en ljus, men inte alltför varm plats.

Odlingskärlet bör inte vara så stor, bevattningen ska vara riklig, men ganska sällan förekommande – bara vid genomtorr jord.

Allt eftersom rotsystemet växer ska man plantera växten i ett annat kärl. Det är viktigt att inte sänka ner rothalsen i jorden.

Murajan utvecklas ganska fort. Redan vid 3-4 månaders ålder börjar vissa exemplar att blomma. Även hos den fullvuxna murajan slutar alla grenskott att växa och nya grenskott börjar växa ut tills de i sin tur börjar blomma. På så sätt behöver inte man inte formge murajan, den formar sig själv.

Den mest lämpliga jordblandningen för murajas odling är följande proportioner: 2 delar bra planteringsjord, 1 del torv och 1 del grov tvättad flodsand. Det är inte så bra att ha en alltför näringsrik jordblandning eftersom bergväxter är asekter.

Det enklaste sättet att fortplanta murajan är med frön. Om de sås på en 0,5 cm djup, kommer de att spira fram ur jorden om cirka 30-40 dagar och sedan växer de bra i mindre kärl om man inte övervattnar dem.

I den tibetiska medicinen värdesätts murajan väldigt högt. Nästan som Jan-cyan i den kinesiska. Även i vårt samhälle tar läkarna en titt på denna underbara växt då och då.

Blommornas doft rekommenderar de till personer med hjärtsjukdomar. Vid anfall, speciellt vid kärlkramp, rekommenderas de sjuka att andas in murajas blomdoft. Undersökningar har visat att antalet anfall och deras tyngd minskar med 60% om man andas in doften.

Murajas blad används som analgetik. De har en förmåga att bota huvudvärk hos väderkänsliga människor, bota tandvärk, ilningar vid halsfluss och magsjukdomar. Det går att läka skador i tandköttet också med hjälp av murajas blad.

Med ett blad kan man:
Ta en hel blad per ett glas vatten och låt den dra in i het vatten. Låt sedan stå ett tag och använd denna dryck.
Ta ett blad, tugga den och sedan svälj. Smaken är inte så god, men det är ju ett läkemedel...

Människor som inte är bekanta med murajan kommer kanske inte att tro på allt som är skrivet om den, det låter ju alldeles för bra för att vara sant. Men det är verkligen sant: den kan både läka sjukdomar, pryda hemmet och förbättra välbefinnandet hos ägarna med sin tjusiga doft.

Den kan göra allt detta för de som förstår den och tycker om den, verkligen.

Inga kommentarer: