lördag 10 december 2011

Palmen ”Rävsvans”, Wodyetia bifurcata.

      År 1978 berättades det för ägaren av en australiensk plantskola att någonstans i nordöst, i avlägsna trakter, växer ”de bästa palmerna i världen” som ingen känner till. Det var en inföding med namnet Wodyeti, en sista i släkten som berättade denna hemlighet. Efter långa övertalanden från den inföddes sida begav de sig i en expedition till en avlägsen plats i nordöstra Australien, till ett ställe som är beläget i närheten av staden Cocktown (Queensland). Där på en ganska liten yta i skogsterräng växte dessa palmer tumult utspridda mellan gigantiska granita stenar.
     Efter att ha plockat med sig frön och grävt ut några plantor åkte turisterna tillbaka. Snart därefter avled den gamla infödingen och lämnade en unik arv till hela världen. Palmodlaren ställde sedan ut några plantor till salu efter att ha växt upp dem och berättade denna historia. Den orsakade många diskutioner och snart därefter, år 1981 har andra människor hittat till den hemliga platsen.
     Nyheten om att man har hittat en ny, tidigare okänd palmsort i Australien spred sig snabbt på kontinentet och sedan vidare i hela världen. Frön och små växter smugglades ut till andra länder och den naturliga populationen började minska i snabb takt, arten har blivit nämnd som utrotningshotad. Den officiella introduktionen av denna palmsort som ägde rum på en trädgårdsutställning år 1995 och legalisering av importen samt massvis kommersiell spridning stoppade vågen av den olagliga fröplockningen från vilda växter. Nu för tiden är denna palm mycket populär i många tropiska länder.
    Arten, som är representerad med en enda sort, har blivit nämnd efter den inföddes namn Wodyeti som öppnade denna härliga palm för världen. Bifurcata, översatt från latin betyder dubbelt utgrenad vilket tyder på en egendomlighet av bladbildningen.
Denna anspråkslösa och snabbväxta palm blir i de naturliga förhållanden upp till 9 meter hög och bildar en tätt krona med en diameter på 6 meter. Palmstammen är slät och täckt med tvärgående ringliknande markeringar. Bladen är fjäderaktiga mörkgröna och består av en mängd smala små blad som sticker ut åt alla hål likt en rävsvans (eller mera prosaiskt, som en gärs för flasktvätt). Detta är återspeglat i det engelska namnet på palmen – Foxtail palm. Ännu en unik egenskap som denna palm har är att dess stam är självrenande och tack vare det behöver palmen minimalt med ”kosmetisk” underhåll. De fullvuxna växter har oftast mellan 8 och 10 blad.
     Fullvuxna palmer blommar regelbundet. En grön blomställning framträder i den nedersta av kronan och består av en mängd små gröna blommor. Man kan se både manliga och kvinnliga blommor på en och samma blomställning. Därför ger även en ensamstående växt grobara frön. Efter befruktningen bildas stora ovala frukt. Vid mognande färgas de i orange-röd färg som ger en ännu större dekorativ intryck. Innuti frukten finns en nöt med storleken 3,5 x 5,5 cm som är täckt med en invecklad bindning av mörka ”grenar”.
     Palmen ”Rävsvans” är väldigt anspråkslös när det gäller jordmassan den växer i och de klimatiska förhållanden. I naturen växer den i tropiker med en långvarande torrsäsong. Tack vare den långa roten som går djupt ner i marken klarar denna palm av torka riktigt bra. Vid uppdragande i rumsförhållanden behövs en djup kruka och lucker vatten och luftgenomträngande jordblandning. Dräneringen är obligatorisk. Palmen är motståndskraftig till temperatursänkningar. Fullvuxna exemplar kan utan större skador stå ut med kortvariga froster på ner till -2C. Denna egenskap låter odla denna palm inte bara i tropikerna. Men naturligtvis, behövs inte sådana stresser. För normal övervintring bör växten ställas närmare ljuset, i en sval plats ganska långt från värmekällor och så bör bevattningen minskas.
   ”Rävsvansen” växer utmärkt i filtrerad ljus med tillgång till direkt solstrålning under morgon och kvällstimmarna. I öppen mark kan denna palm växa i bred belysningsområde: från öppen sol till halvskuggad plats, men det rekommenderas dock att skugga de yngsta växter när solen är som hetast.
    Bevattning – regulär, begränsad under vinterperioden. Palmen tycker inte om att bli övervattnad. Det kan leda till rutnande av rotsystemet med nästkommande undergång av växten. För snabb växt under perioden från vår till vår till mitten av sommaren behövs tillägsfordring i form av en komplett balanserad gödsel med mikroelement. Vid odling i näringsfattiga jordar kan växten i vissa fall känna brist på fosfor. Vid hög luftfuktighet och tätt planterade växter – se till att det finns tillräckligt med plats mellan dem för luftcirkulationen. Vid optimala odlingsförhållanden, i tropisk klimat, växter denna palm med 60-90 cm per år.
Fröförökning av denna palm är inte krånglig. Frön blötläggs i varm vatten under 1-2 dygn, planteras på en lagom djup i en lucker jordblandning (eller den blandning som ni i vanliga fall använder vid fröodling) och sedan placeras i en varm plats med en temperatur på 27-32C. Om frön är färska kommer de att gro igenom efter cirka 3 veckor och efter ytterligare 2 veckor kommer de första bladen att sticka upp. Eftersom frön brukar vara ganska stora är planteringen direkt i djupa, lagom små krukor att rekommendera. I början liknar nygrodda frön vassa spjut. Om ett tag syns det första bladet i form av en slagbom ur dessa. Tredje eller fjärde bladet blir oftast fjäderaktig, lik en ”fullvuxen”. För snabb växt rekommenderas regelbundna gödningar. För detaljerad inforamtion – se artikeln ”Uppdragning av palmer ur frön”.
Wodyetia bifurcata – en elegant och snabbväxande, en av de vackraste i världen. Odlad i rumsförhållanden kommer den att påminna er om den underbara Australien...

Inga kommentarer: