lördag 10 december 2011

”Gröna fingrar” – är det en medfödd eller skaffad egenskap?

     Ofta säger man ”han/hon har gröna fingrar” om en person. Då förstår alla att den här människan är begåvad på ett speciellt sätt . Dennes fingrar ger liv även till en mycket svag, dålig och döende växt och tvingar en mycket gammal frö att gro.

     Vissa menar att detta är en medfödd egenskap, men jag anser att detta är en sammansättning av karaktärdrag, som varje enskild person kan utveckla inom sig själv: iakttagelseförmåga, arbetsamhet, tålamod, nyfikenhet, viljan att lära sig och framför allt, att älska växter.
”Gröna fingrar”-egenskapen är en sammansättning av intuition och anskaffade kunskaper plus erfarenheter. Låt oss titta på en instruktionsmanual som handlar om hur man ska gro en viss typ av frön. Allt är står där punkt för punkt, men en person kan få fröna att gro och hos en annan kommer de aldrig att gro.

En tredje person behöver bara titta på hur frön ser ut för att veta hur de ska odlas och kan gro dessa utan att ha någon skriven instruktion till hands. Eller, till exempel, bevattning. Ni har säkert sett liknande rekommendationer som ”vattnas 2 gånger per vecka, 100 ml vatten per kruka”. En nybörjare tror att dessa rekommendationer är helt korrekta, eftersom allt är klart och tydligt skrivet. I verkligheten beror dock bevattningen på ett flertal olika faktorer, som krukans volym, jordblandningens fuktmottagningsförmåga, växtens storlek, temperatur och luftfuktighet, placering (direkt solljus, halvskugga o.s.v.), årstiden med mera. Med tiden kommer den praktiska erfarenheten och bevattningen utgör inga svårigheter. Vid eventuella tveksamheter kan man känna på jorden med fingrar och på det sättet avgöra hur läget är.

Hur kan man utveckla intuitionen? Det är väldigt enkelt – man bör hela tiden observera, observera och än en gång observera. Det kan också vara en bra idé att ta bilder och kolla på dem då och då. Det viktigaste i alla görningar, inte bara vid växtodlingen, är en säkerhet på att man kommer att lyckas. Inga ”tester”! Om ni tror att en viss växt inte kommer att må särskilt bra hos er finns det ingen mening med att skaffa den. Börja med lite enklare växtarter. Men ge inte upp hoppet om ni misslyckas i början.

Observera hur växten reagerar på solljus, bevattning, gödsel o.s.v. Vissa saker, som grotiden för olika frön, kan även vara bra att anteckna. Observationsförmåga inte bara att behövas vid växtodling, utan även i livet.
Ta reda på intressant information och läs mycket. Idag är det enkelt att hitta information från olika källor. Gör det inte för svårt för er. Av någon anledning tror de flesta växtodlare att ju mera exotisk en växt är, desto svårare är det att odla den. På nätet kan man hitta olika artiklar där, till exempel, gödselanvisningar beskrivs. Där pratas det om olika typer av gödselmedel, både organiska och minerala, och allt är sammanställt i tabeller och fördelat på olika veckor. 

Vissa skribenter tror att ju mer ”smarta recepter” de skriver, desto bättre blir artikeln. En nybörjare blir oftast lite chockad av sådana artiklar. Därför är det bra att läsa på mycket om en växt innan ni börjar odla den. När börjar växtens livscykel, när är viloperioden och växtperioden? Vet man dessa saker, vet man också när växten är som starkast och mest frisk, då är det lämpligt att plantera frön. Idag är det enkelt att hitta all information man behöver på internet.

Gör inga allvarliga manipulationer med växter (plantering, omplantering mm) om ni är på dåligt humör. Detta kommer att återspegla sig på era handlingar och däremed också på växter. Stress är något som dämpar intuitionen. Ta ett bad, titta på någon bra film, laga något riktigt gott eller gå på restaurang med en person ni älskar. Ni kommer att bli belönade när det växer fram en underbar växt ur en torr, rutten och jätteliten frö.

Köp inte för många frön, bara det som ni kan plantera. En växt kräver uppmärksamhet, inte lika mycket som ett husdjur, men brist på den kan leda till växtens undergång. Alltför mycket uppmärksamhet är inte särskilt bra heller. När en växt blir hela tiden störd och man ofta förväntar sig att se en ny liten blad, kommer den med stor sannolikhet att sluta växa.

Jordblandningens innehåll för tropiska växter skiljer sig från den vanliga blomjorden. Den första och viktigaste egenskapen är att den ska vara luftig (lucker). Använd bara fin jord som bas för jordblandningen. Ibland säljs det jord till väldigt lågt pris på vissa affärer och detta är inte utan anledning. Ibland är sådan jord infekterad med små mygg, som vid första anblick verkar vara ofarliga men för tropiska växter är dessa ett elände. Frön hos de tropiska växterna har bildats i sina egna tropiska förhållanden och därför kommer de att försöka anpassa sig själva när de hamnar i våra förhållanden. Så fort en frö börjar gro kommer dessa mygg att attackera den unga växten som en delikatess och äta upp mitten på den. Använd därför en steril blandning (perlit eller vermikulit) för att gro de tropiska och andra sällsynta i vårt klimat växternas frön. Ofta använder man kokosfiber för dessa ändamål. Den har inte en tendens att ruttna och innehåller ingen skadlig mikroflora.
Eftersom växterna odlas i vatten och luftgenomsläppande jordblandning har de en lite större behov av tillägsgödsel. Glöm inte bort att tillsätta de nödvändiga näringsämnen veckovis till era fullvuxna tropiska växter under växt och blomperioden.

Som regel gror många tropiska växternas frön bra vid uppvärmning av jordblandningen underifrån. Temperaturen som behövs för att frön ska gro bör vara mellan 25 och 30ºC. Frön med tjock yttre skal ska man helst sticka eller borra igenom (beroende på fröns storlek) innan de planteras.
I varje favoritsysselsättning finns det rutina uppgifter. Lämna 15 minuter om dagen till de monotona uppgifterna och ni kommer att ha krafter kvar till att njuta av era älskade växter. Jag brukar hålla på med omplantering av växter innan det är dags att lägga sig. När jag sluter mina ögon kommer mina favoriter upp och jag tänker på hur bra de nu mår i deras nya större bostäder (blomkrukor). När jag stiger upp på morgonen brukar jag alltid titta till dem och kolla om de har sovit bra eller om det finns något problem som behöver lösas.

Det är alltid lite oroande för mig när jag planterar frön. Varje gång funderar jag om de kommer att gro eller inte och när jag ser att den blir levande ser jag det som ett under.
En annan viktig sak för att lyckas med att gro frön är belysningen. Om man tänker efter hur viktig ljuset är för alla, och speciellt för växter, kan man också tänka på vilka underbara saker den kan göra med frön och groddar. Det är ingen hemlighet idag att det behövs olika sorters ljus för att frön ska gro bra och växter ska växa som de ska. Ni kan själva skapa speciella förhållanden för er frö (och senare växt). Först för att den ska växa och sedan för att den ska blomma. Då kan ni ha en blommande trädgård hemma mitt i den mörka vintern. (Mer om detta i en annan artikel senare).
Varför har jag blivit förtjust i att odla växter ur frön? För att en växt som du har odlat själv har ett speciellt värde, den är unik och oftast saknar den motstycke. Sedan är det så att i naturen är det oftast självbefruktning som sker. Därför är det intressant att se resultaten av befruktningen som är gjord med människans hjälp. Slutligen, ärver inte växten som är odlad ur frön föräldrarnas sjukdomar, därför är den alltid frisk. Det negativa med att odla växterna på detta sätt är att resultaten av ert arbete kommer inte att synas förrän efter en lång period. Men detta skapar egentligen bara ännu mera värde.
   Jag kan inte påstå att mina fingrar är 100% ”gröna”, men jag strävar efter detta och vem vet, kanske kommer jag någon gång att kunna sig till mig själv: ”Ja, nu har jag säkert gröna fingrar”.


Inga kommentarer: